Ev satın almadan önce kontrol etmeniz gerekenler

Ev satın almadan önce kontrol etmeniz gerekenler

Kendi evinizi almaya karar verdiğinizde, hayatımızda çok önemli bir dönüm noktasınız demektir.

Ev alma kararı verdiğinizde birçok düşünceniz vardır: Şimdiki ve geçmişteki fedakârlıklar ve geleceğiniz ve aileniz için pek çok umut.

Bu sebeple ne alacağınızdan emin olmalısınız.

Neyi dikkatlice kontrol etmeliyim?

Yeni evimizin estetik, işlevsel ve pratik yanlarına ek olarak, bazen ekonomik seçimimiz üzerinde daha büyük bir etkiye sahip olan daha az belirgin yönleri de kontrol etmek önemlidir.

Riskleri en aza indirmenin tek pratik çözümü, yeni evimi satın almadan önce neleri kontrol etmeniz gerektiğini dikkatlice bilmektir.

Aslında herhangi bir sorun varsa, mevcut sahibi olan satıcının sorumluluğundadır.

Emlakçı:

Mülkünüzü daha iyi tanıtmak, güvenilir alıcılar seçmek ve taraflar arasında arabuluculuk yapmak için yapacak çok işi olan kişi / kurum ( sizi temin ederim bu kolay bir iş değil !).

Noter:

Bir kamu görevlisi olarak ve yüksek hukuk bilgisi ile hukuki açıdan güvenli, geçerli ve zaman içinde itiraz edilemez bir satış sözleşmesi yapmanızı sağlamakla görevlidir ( fakat teknik ve esaslı konularda herhangi bir sorumluluğu yoktur ).

Ev satın almadan önce kontrol etmeniz gerekenler

Bir ev satın almadan önce bilmeniz gereken önemli hususlar;

Tapu var mı yok mu?

Satın alacağınız evin hukuki sorunları olmadığını kontrol edin. Evin tapusu var ama birden fazla ortağı olup olmadığına dikkat edin. Hisseli tapuların hemen olmasa da uzun vadede problem çıkarabildiği bilinen bir gerçektir.

İpotek ve haciz var mı?

Alacağınız mülkün üzerinde ipotek ya da haciz kararı olmamasına dikkat edin. Bırakın tüm parasını, peşinat ödemeden önce bu konuda emin olmalısınız.

Binanın yapı ruhsatı ve kullanma izni var mı?

Alacağınız evin binanın yapı ruhsatı ve yapı kullanma izni olup olmadığını kontrol edin.

Eski emlak borçları var mı yok mu?

Alacağınız evin önceki dönemlere ait emlak vergi borçlarını öğrenin.

Binanın mimari projesi onaylı mı?

Mülkün bağlı bulunduğu belediyenin imar müdürlüğünden binanın mimari projesi onaylı mı değil mi durumunu kontrol edin.

Mülkün ölçülerini kontrol edin

İlanda belirtilen ya da konuşulan mülkün ölçülerini kontrol edin. Her halükarda kendiniz boyutları ölçün.

Bina, deprem yönetmeliğine uygun mu?

Türkiye deprem kuşağında yer alır. Binanın deprem yönetmeliğine göre inşa edip edilmediğini mutlaka öğrenin. Gerekirse binanın yapı denetimini yapan şirketten bilgi isteyin.

Güneş ışığı alıyor mu?

Güneş alan evler, almayan evlere kıyasla her zaman daha aydınlıktır. Alacağınız evin odaları ne kadar güneş ışığı aldığını dikkate alın.

Aracınız var mı, yoksa da gelecekte olabilir

Alacağınız evde binanın kendine ait otoparkı olup olmadığına önemseyin.

Kiracı varsa sözleşmesine bakın

Alacağınız evde kiracı oturuyorsa kira kontratını mutlaka isteyin, sözleşme süresini öğrenin.

Aidat miktarını sorun

İster kendiniz yaşayın, ister kiraya verin, evin aidat miktarı önemlidir. Aidat miktarı ev satın alırken dikkat edilmesi gerekenler kriterler arasındadır.

Asansörsüz zor olur

Yüksek katta bir evde yaşayacaksanız asansör olmadan gerçekten çok zor olur.

Balkon hayattır

Özellikle Türkiye’nin güney şehirlerinde balkon ev yaşamının temel mekânlarıdır. Balkonların genişliği ve korkuluklarının iyi olup olmadığını dikkate alın.

Yakınında ne var?

Evin yakınında okul, hastane, okul gibi kurumlar var mı? Yaşam biçiminize uygun alışveriş mekânları, yürüyüş veya bisiklet sürme alanları, çocuk parkı gibi yerleri öğrenin.

Ulaşım

Alacağınız evin toplu ulaşıma, otogar ve havaalanı mesafesini dikkate alın.

Yalıtım

Alacağınız evin binanın dış özelliklerine bakın. Isı yalıtımı her açıdan önemlidir. Isı, ses ve su yalıtımının yeterli düzeyde olmasını dikkat edin.

Duvarlara dikkat edin

Alacağınız mülkün duvar, tavan, taban ve zeminlerde çatlama, dökülme, küflenmeleri gözlemleyin. Bina yaşı eski ise bu problemler var mı yok mu kontrol edin.

Elektrik ve internet bağlantı sistemini kontrol edin

Binadaki elektrik, telefon, internet ve aydınlatma sisteminin doğru çalışıp çalışmadığını öğrenin. İnternet altyapısının fiber optik gibi güncel ağ standartlarına uygun olup olmadığın öğrenin.

 Sıhhi tesisatı kontrol edin

Yeni binalarda pek sorun olmaz. Bina biraz eski ise sıhhi tesisatında problemleri yaşanabilir. Eski binada yakın zamanda tesisat onarım veya yenileme geçirmiş mi? Dikkate

Yangın merdiveni var mı?

Güncel kanunlara göre her binanın yangın merdiveni olmadan ruhsat alınmaz. Ancak eski binalarda yangın merdiveni olmayabilir. Dikkat edin.

Çatının durumunu öğrenin

Binanın çatısında su ve ısı yalıtımı var mı yok mu öğrenin. Özellikle aldığınız ev en üst kattaysa bu konuya daha çok dikkat edin.

Binanın enerji sınıfı

Satın alacağınız evin binasına ait Enerji Kimlik Belgesi’ni kontrol edin. Enerji Kimlik Belgesi, binalarda olan enerjinin verimli kullanılması, israfın önlenmesi ve çevrenin korunmasını sağlamak adına, binanın asgari enerji ihtiyacını, enerji tüketim sınıflandırmasını, yalıtım özellikleri, ısıtma ve soğutma sistemlerinin verimlerini içeren bir belgedir.

Ev satın almadan önce kontrol etmeniz gerekenler

Compare listings

Karşılaştırmak
Arama
Fiyat Aralığı Başlangıç İle